Tijdens mijn consulten is een standaard vraag die ik stel. “Hoe vaak per week heb je ontlasting?” Ik kijk er inmiddels niet meer van op als mensen die vraag beantwoorden met “nou ik ben blij als ik om de drie dagen goed naar het toilet kan!” Jij kunt daar natuurlijk aan gewend zijn en dat inmiddels als gewoon beschouwen, maar een vertraagde stoelgang is een risicofactor voor verschillende aandoeningen.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Vanuit de dunne darm komt de ontlasting dun aan in de dikke darm. De dikke darm onttrekt vocht aan de substantie en zorgt ervoor dat het je lichaam kan verlaten. Hoe langer ontlasting in de darm blijft zitten hoe meer vocht er aan onttrokken wordt en hoe harder het dus wordt. Dit kan er toe leiden dat naar het toilet gaan niet alleen pijnlijk is, maar bijvoorbeeld ook aambeien kan veroorzaken, die uiteindelijk ook pijnlijk zijn.

Als de passage of transitietijd langer duurt kunnen de afvalstoffen ook klachten veroorzaken als een opgeblazen gevoel, winderigheid en een algeheel gevoel van vermoeidheid. De darm bestaat uit een heleboel plooien en hoe harder de ontlasting wordt hoe groter de kans dat deeltjes achterblijven in de plooien en onduidelijke pijnklachten veroorzaken.

Hoe kun je zelf zorgen voor een regelmatige stoelgang?

Vezelrijke voeding is heel behulpzaam. Vezels zetten je darmen aan het werk en zorgen voor goede stoffen in je lichaam die gemaakt worden door de darmbacteriën die deze vezels als voeding gebruiken. Denk hierbij vooral aan groente en dan stengelgroente, daar worden deze bacteriën erg blij van.

Voldoende water drinken, 30 ml per kilo lichaamsgewicht is een standaard die je kunt hanteren.

Bewegen en denk dan bijvoorbeeld aan iets simpels als wandelen.

Nu veel mensen thuiswerken, zitten  we gemiddeld nog meer dan we al deden. Darmen hebben beweging nodig om hun werk goed te kunnen doen. De peristaltische bewegingen die de darmen zelf maken worden bevorderd door zelf ook te bewegen. Als je zittend werk doet, zorg er dan voor dat je elk uur minimaal 5 minuten beweegt en daar bedoel ik niet mee het loopje naar het koffieapparaat.

Denk bij bewegen aan bijvoorbeeld squads of joggen op de plaats. Misschien voel je je in het begin een beetje vreemd, maar je darmen worden er erg  blij van en daardoor jij uiteindelijk ook.

Praatje Pot Gesprek

Durf jij het aan?
Maak gelijk een afspraak.

Reserveer Mijn Gesprek