Veel klachten die mensen hebben als opgeblazen gevoel, winderigheid, vermoeidheid, jeuk en diarree worden vaak toegewezen aan voedingsintoleranties, maar wist je dat dit soort klachten ook veroorzaakt kunnen worden door parasieten? Ik hoor je denken… ‘WAT????’. Ja je leest het goed, parasieten.

Zo’n parasiet huist in je darm en leeft van jouw voedsel, wat op zich al schadelijk is, maar hij kan ook weefselschade of infecties veroorzaken en dat is toch wel een aanslag op je gezondheid.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
H

et koken en bakken van voedsel is natuurlijk al een mooie manier om parasieten die eventueel op vlees, vis, groente etc. zitten onschadelijk te maken, maar je kunt meer doen om een besmetting met deze ‘ongedierten’ te voorkomen.

Proef niet van rauw vlees en verhit het goed voordat je het eet

Was rauwe groente en fruit goed. Tegenwoordig komt onze groente en fruit van over de hele wereld en is het zomaar mogelijk dat een ’toerist’ uit een of ander tropisch land op jouw lekkere groente en zit en voor je het weet heb jij ongewenst bezoek in je darmen dat ook nog eens voor overlast zorgt. Drink in het buitenland alleen kraanwater als je zeker weet dat daar kan en anders eerst koken of water in flessen kopen.

Hygiene

Was je handen voor het eten en ook voor het koken, zeker als je rauw vlees of vis hebt aangeraakt, maar ook als je in de tuin gewerkt hebt of als je de kattenbak verschoond hebt.

Darmflora

Een heel belangrijke schakel in het voorkomen van een parasitaire infectie is het gezond houden van je darmmicrobioom. Als je darmflora uit balans is ben je namelijk vatbaarder voor ziekteverwekkers en parasieten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat bij een darmflora die heel divers en daardoor krachtiger is, parasieten minder kans maken.(*1, *2).

Gezonde voeding

Het zal je niet verbazen dat voeding hier een hele grote rol in speelt. In het algemeen kun je stellen dat voor een gezond en divers darmmicrobioom het eten van volkoren producten, groenten, fruit, paddenstoelen, noten, zaden en peulvruchten van belang is, omdat deze voedingsmiddelen o.a. veel vezels bevatten.

Wist je dat geadviseerd wordt voor volwassenen zo’n 30 gram (vrouwen) , 40 gram (mannen) vezels per dag te eten? Om je een idee te geven:

  • 100 gram gekookte groente bevat ca 2,4 gram vezels;
  • 1 stuk fruit 2,7 gram;
  • 1 eetlepel zonnebloempitten 1;
  • 1 gram en handje noten 1,4 gram.

Voor een goede darmflora zul je per dag minstens 400 gram groente, 2 stuks fruit en nog een flinke variatie aan zaden, pitten en andere vezelrijke producten moeten eten.

Veel van deze vezels zijn onverteerbare vezels en juist die zijn zo belangrijk, want dat is voeding voor bacteriesoorten die jouw darm en dus je gezondheid beschermen.

Parasieten. En nu?

Ben je eenmaal besmet met een parasiet – een test kan dat uitwijzen -, dan is het belangrijk om er voor te zorgen dat je zo snel mogelijk van deze ongenode gast af komt.

Allereerst is natuurlijk belangrijk dat je weet met welke soort je te maken hebt en van welk voedsel deze rakker houdt. In mijn praktijk werk ik met een eenvoudige ontlastingstest en aan de hand van die uitslag gaan we dan aan de slag met kruidenpreparaten en passen we waar nodig de voeding aan. Het heeft namelijk geen zin om een parasiet aan de ene kant met kruiden te bestrijden en hem aan de andere kant wel te eten te blijven geven. Als de parasiet verdreven is, dan is het zaak om aan de diversiteit van de darm te gaan werken om zo toekomstige besmettingen te voorkomen.

 

Tip: Reserveer een ‘Praatje Pot’ gesprek

Elke maand heb ik wel plaats voor een aantal gratis darmgesprekken, de ‘Praatje Pot’ gesprekken. Tijdens zo’n gesprek wordt voor jou helder of het zinvol is om eens nader onderzoek te doen en als bonus krijg je in elk geval 3 tips waar je al verbetering van gaat merken.

Gezondheid huist in de darm en ik wens jou een diverse en krachtige darmflora toe!

*1. O’Brien Andersen, ea (mei 2016) Associations between common intestinal parasites and bacteria in humans as revealed by qPCR
*2. Nourrisoson, C, e.a.(Nov 2014) Blastocystis is associated with decrease of fecal microbiota protective bacteria:comparative analysis between patients with irritable bowel syndrom and control subjects

Praatje Pot Gesprek

Durf jij het aan?
Maak gelijk een afspraak.

Reserveer Mijn Gesprek

Meld je aan & ontvang het Corpo Vita e-Book

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, onze laatste projecten, producten en verhalen.

    Jouw e-mailadres wordt door CorpoVita alleen gebruikt voor het toesturen van nieuwsbrieven met exclusieve acties en aanbiedingen en zal nooit met derden worden gedeeld. Lees hier meer over in ons privacybeleid.