LET OP… ACTIE!!

Deze maand heb ik tijd voor 10 GRATIS ‘Praatje Pot’ gesprekken van 30 minuten. Als jij je herkent in deze blog neem snel contact op om jouw ‘praatje pot’ gesprek te reserveren.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

In onze moderne tijd verschillen wij qua dna niet veel van de oermens van duizenden jaren geleden. Bij een stressmoment in de oertijd; denk bijvoorbeeld aan een beer die achter je aan komt werd er door het sympatisch systeem onbewust een fight or flight reactie gemaakt. Dit betekent dat het lichaam zich voorbereid om te vechten of te vluchten. In het lichaam werd dan adrenaline vrijgemaakt, gingen hartslag en bloeddruk omhoog, en er werd glucose vrijgemaakt voor de spieren, want je moest waarschijnlijk hard wegrennen of in een boom klimmen. Je spijsvertering werd een tandje lager gezet; het heeft geen zin om eerst even verder te eten als er een beer achter je aan zit.

Zodra het gevaar geweken was ging het systeem weer in de ruststand. Voor langer durende stress was er een ander systeem en dat werkt met cortisol dat vanuit de hersenen aangestuurd wordt en via een feed back systeem gestopt wordt zodra de stress voorbij is.

De oertijd voorbij

Inmiddels leven we al lang niet meer in de oertijd, maar ons stress systeem werkt nog steeds op dezelfde manier en de hoeveelheid stress is alleen maar toegenomen. Voor het lichaam is iedere verstoring van de homeostase (evenwicht) stress, dus niet alleen de veeleisende werkgever of drukte van alle dag, maar ook voedingsintoleranties, een te hoge hypotheek, te intensief sporten en te weinig slaap zijn stressfactoren voor het lichaam en daar wordt nog op dezelfde manier als in de oertijd door het lichaam op gereageerd.

Juist in deze tijd hebben mensen meer stress dan ooit. Dit heeft zoals gezegd niet alleen met werkdruk of gezinsstress te maken, maar zeker ook met alles wat we tegenwoordig eten en dan bedoel ik niet groente en fruit.
Bewerkte producten, voor het gemak even alles waar een pakje of zakje om heen zit, maar ook het beleg op brood en vlees dat allerlei bewerkingen ondergaan heeft, zijn voor het lichaam een vorm van stress, omdat het lichaam deze stoffen niet kent als lichaamseigen en ze via het immuunsysteem moet kwalificeren als veilig of onveilig.

Als je bedenkt dat bij stress de spijsvertering op een lager pitje gaat, dan snap je waarschijnlijk dat er heel veel mensen zijn die met een verminderde spijsvertering toch moeten zorgen dat alles wat ze in hun mond steken op een juiste manier verteerd wordt en dat uit die voeding ook nog de juiste stoffen gehaald moeten worden om lichaam en geest goed te voeden.

In de oertijd werd er tijdens momenten van stress niet gegeten, maar wij hebben nu juist heel vaak stress en eten wel.

Onverteerde voeding

Kun je je voorstellen dat de drukke manager die na een stressvolle vergadering een zakenlunch heeft, dan extra moeite met het verteren van die lunch heeft!?

Door een verminderde verteringscapaciteit ontstaan er in de darmen problemen. Het niet voldoende verteerde voedsel dat via de maag naar de darmen gaat, wordt door darmbacteriën die daar wel raad mee weten, maar die niet bepaald vrienden voor je gezondheid zijn, alsnog als voeding gebruikt. Hoe meer onverteerde voedingsresten hoe harder de populatie van deze bacteriën groeit. Deze bacteriën zorgen er tevens voor dat juist de goede bacteriën die bijdragen aan een goede darmgezondheid in aantal afnemen. Ook in je darmen geldt namelijk de kracht van de groep met de meeste aanhangers. De bacteriën die bijvoorbeeld van onverteerde eiwitten en vetten leven scheiden stoffen af waar je immuunsysteem op reageert en dat maakt dat jij je soms behoorlijk moe kunt voelen of last hebt van een foggy brain en je dus minder goed kunt concentreren of gewoon niet meer zo blij voelt. Hoe weet je nou hoe het met jouw verteringscapaciteit gesteld is?

Hoe gaat het met jouw vertering?

Als je na een maaltijd een opgeblazen gevoel hebt, of juist moet rennen naar het toilet dan is het wel duidelijk dat er iets met je vertering niet goed gaat. Heel veel mensen hebben juist veel vagere klachten die ze niet direct linken aan een spijsverteringsprobleem. De makkelijkste manier is om na de toiletgang eens achterom te kijken, voordat jij je ontlasting met toiletpapier afdekt.

Ik weet, het is niet het leukste om naar te kijken, maar het zegt wel degelijk iets over jouw (toekomstige)gezondheid. Plakt jouw ontlasting aan de toiletpot, of misschien drijft het juist wel, kun je zaken die gegeten hebt herkennen of is het keihard of juist een beetje dun, dan kun je op je vingers natellen dat er met je spijsvertering iets niet helemaal goed gaat. Dat is niet alleen zonde van de voeding die je genuttigd hebt en waar een groot deel van de belangrijke stoffen niet van opgenomen is (denk aan vitamines en mineralen), maar het geeft vooral problemen met je afweersysteem en uiteindelijk je gezondheid.

Doe jezelf een plezier en kijk eens achterom voordat je doorspoelt. Twijfel je of het bij jou allemaal wel goed verloopt, dan heb ik deze maand iets moois voor je.

Deze maand geef ik 10 ‘praatje pot gesprekken’ van 30 minuten weg. Tijdens zo een gesprek krijg je inzicht in jouw darmsituatie en 3 tips hoe je dit al kunt verbeteren.

Praatje Pot Gesprek

Durf jij het aan?
Maak gelijk een afspraak.

Reserveer Mijn Gesprek

Praatje Pot Gesprek

Deze maand geef ik 10 ‘praatje pot gesprekken’ van 30 minuten weg. Tijdens zo een gesprek krijg je inzicht in jouw darmsituatie en 3 tips hoe je dit al kunt verbeteren.

Durf jij het aan? Maak gelijk een afspraak voor jouw ‘praatje pot gesprek’.

Meld je aan & ontvang het Corpo Vita e-Book

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, onze laatste projecten, producten en verhalen.

    Jouw e-mailadres wordt door CorpoVita alleen gebruikt voor het toesturen van nieuwsbrieven met exclusieve acties en aanbiedingen en zal nooit met derden worden gedeeld. Lees hier meer over in ons privacybeleid.